Over Haaitek

Ontstaan

Haaitek is ontwikkeld in 2016 onder de vleugels van Anton Constandse. Anton Constandse is een instelling voor begeleid en ambulant wonen in en rondom Den Haag. Anton Constandse helpt mensen, die door een psychiatrische kwetsbaarheid, soms gecombineerd met verslaving, ondersteuning nodig hebben in het dagelijks leven.  

Het sociale bedrijf Haaitek is bedacht door Ernest Koelman, begeleider van jongeren met een autisme spectrum stoornis. "Ik zag ze de hele dag achter hun computer zitten. Daar kunnen we wat mee, dacht ik. We begonnen met één middag per week, nu zijn het er vier! We willen nog verder gaan uitbreiden, zodat meer mensen de kans hebben om mee te doen. Het loopt als een trein!"

Bij Haaitek repareren de medewerkers computers van particulieren. Daarnaast kunnen zowel bedrijven als particulieren hun oude computers en tablets inleveren. Duurzaamheid staat bij ons hoog in het vaandel. Computers die nog goed zijn, worden opgeknapt en tegen een kleine vergoeding verkocht aan mensen met een kleiner inkomen/budget.

Doelstelling

Als sociale onderneming heeft Haaitek zich twee doelen gesteld:

Ten eerste biedt Haaitek een veilige werkplek voor cliënten onder de noemer leer- werktraject. Haaitek is hierin een belangrijk middel bij de herstelondersteuning van cliënten van Anton Constandse. Deze veilige setting is tweeledig: enerzijds creëren we dit door de aanwezigheid van werkcoaches, anderzijds door het werken met een ondersteuningsplan welke toepasbaar is op de werkvloer.

Ten tweede richt Haaitek zich (via het ondersteuningsplan) op het aanleren dan wel versterken van werkcompetenties en werkzaamheden die gericht zijn op het opdoen van vaktechnische ervaring. Op deze manier kunnen medewerkers doorstromen naar een reguliere baan. De werkzaamheden bestaan uit het adviseren, repareren, assembleren en geven van een diagnose met betrekking tot PC vraagstukken. Belangrijke werkcompetenties zijn bijvoorbeeld prioriteiten stellen, grenzen aangeven en bewaken, samenwerken, punctualiteit en overall technische en communicatieve vaardigheden.

Specialisaties

Cliënten van Haaitek hebben zich in verschillende werkvelden gespecialiseerd: